Encara que pugui semblar que als nostres animals no els ha canviat gaire la vida, no és així. I l’alteració dràstica de les rutines habituals produeix estrès en tots els éssers vius. En el cas dels gossos, fer menys exercici físic, disminuir la quantitat i la qualitat de les passejades, de les interaccions socials i augmentar el temps que passen a casa amb nosaltres, suposa un canvi brusc de les seves rutines, que poden provocar problemes físics relacionats amb l’increment de pes i alteracions del comportament, relacionades amb l’avorriment i la frustració, com conductes destructives i agressivitat. Quan tot torni a la normalitat, també poden aparèixer problemes relacionats amb la separació.

Per tot això, us volem suggerir una sèrie de recomanacions.

Pel que fa a l’alimentació:

 1. Reduïu la quantitat de menjar diari.
  Oferiu-los racions a hores fixes.
 2. Doneu-los part o tota la ració de menjar diari amb joguines dispensadores interactives, que facin que menjar sigui un joc.
 3. Reduïu els extres i doneu com a premis part de la ració diària de menjar.

Enriquiment ambiental:

 1. Doneu-los joguines-instruments perquè utilitzin ells sols, com el Kong o les mantes cognitives.
 2. Oferiu-los jocs o activitats per fer amb vosaltres, com llençar i retornar la pilota, jocs d’estirar, jocs d’olfacte amagant objectes, exercicis d’obediència bàsica amb reforç positiu.

Passejades:

 1. Les heu de fer curtes i evitar el contacte social per recomanació sanitària.
 2. Permeteu al màxim la interacció amb l’entorn, que puguin olorar i escollir el camí a seguir en la mesura del possible.
 3. Eviteu les estirades, els collars estranguladors i els càstigs.
 4. Utilitzeu premis.

Recomanacions especifiques per evitar problemes relacionats amb la separació:

 1. Afavoriu moments de joc i plaer en general deixant el gos en una habitació sense la nostra presència, amb Kong, ossos per rosegar, etc.
 2. Ignoreu les demandes d’atenció i joc per part del gos. Inicieu i finalitzeu vosaltres les activitats d’oci: passejades, jocs, carícies, etc.
 3. Sí que els podeu calmar o tranquil·litzar si tenen por per alguna situació (ovacions-aplaudiments-música forta als balcons, etc.)
 4. Quan tornem a les rutines i horaris habituals, si podeu, feu-ho progressivament. Deixeu-los les mateixes joguines i activitats que els proposàveu quan els deixàveu sols en una habitació.
 5. Si podeu, també podeu gravar què fan els gossos quan es queden sols.