L’expansió del Coronavirus COVID-19 s’ha convertit en una preocupació per a tothom i, com és normal, sorgeixen molts dubtes i preguntes sobre si aquest virus pot afectar el nostres animals de companyia. Davant de la situació i per enviar un missatge de calma i serenor, el Col·legi de Veterinaris de Barcelona (COVB) ha elaborat un seguit de preguntes i respostes, de la mà dels especialistes del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA- CreSA) i la Universitat Autònoma de Barcelona, que volem compartir amb vosaltres, resumits en aquests punts, i que podeu llegir de forma més extensa en el comunicat del COVB clicant aquest enllaç.


No hi ha dades científiques que indiquin que els animals domèstics es puguin infectar amb el coronavirus COVID-19 com tampoc que puguin desenvolupar la malaltia. Potser heu llegit que els gossos i gats tenen coronavirus, però es tracta d’altres tipus de coronavirus que no afecten les persones.

Però els animals poden funcionar com a portadors passius del virus si aquest entra en contacte amb la seva pell o el seu nas, perquè l’animal està exposat al virus del seu propietari o de persones del seu entorn que el tinguin.

Per això, és important seguir les mesures d’higiene preventives animals i propietaris:

  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar els animals.
  • Evitar tocar-se la boca, els ulls i el nas després de tocar els animals.
  • Evitar el contacte amb animals malalts.

Els propietaris que s’infectin de coronavirus poden tenir a casa els seus animals. Però cal que mantinguin una sèrie de mesures:

  • Mantenir distància amb l’animal i utilitzar mascareta.
  • Està totalment contraindicat posar una mascareta a l’animal.
  • Si l’animal ha d’anar al veterinari, hi ha d’anar acompanyat d’una altra persona i cal avisar prèviament el veterinari perquè prengui les mesures corresponents.
  • Si a causa dels efectes de la malaltia la persona afectada per la COVID-19 no es pot ocupar directament de la seva mascota, la persona o persones que se’n facin càrrec han de procurar no utilitzar els mateixos estris que hagin pogut estar en contacte amb la persona infectada, com els plats de menjar i beure del gos, corretges i collars i, en general, evitar l’ús de materials que hagin estat en contacte directe amb el malalt.

És important que seguiu aquests consells:

  • Si heu de venir al veterinari, demaneu cita prèvia per evitar acumulació de persones a la sala d’espera.
  • És convenient que només una persona acompanyi l’animal al centre veterinari.
  • Els clients que presentin símptomes respiratoris o febre no haurien de portar ells mateixos els animals al centre veterinari. El millor és que truqueu a la clínica per trobar el millor moment per fer la visita.