Sovint pensem que un gat no necessita gaire cosa, només un llitet per estirar-se, menjar, aigua i una safata de sorra neta. Però per proporcionar al nostre gat el màxim confort a casa, allò mateix que ens procurem a nosaltres, és bo que tingueu en compte alguna cosa més. Perquè el nivell de salut, el seu benestar emocional i el seu comportament tenen molt a veure en com es troben a la seva llar. I no només com és l’espai, sinó també com és la interacció social, és a dir, quina resposta troben per part de les persones amb qui comparteix espai.

De tot això, en diem necessitats ambientals dels felins, i ara us les resumim perquè tingueu gats sans i feliços, i les apliqueu abans que comencin a sorgir problemes. Massa sovint ens trobem que passen coses evitables amb algunes mesures de prevenció. Per evitar gats amb estrès, conductes no desitjables o malalties que afectin la vostra relació amb ells, cal proporcionar-los un ambient on puguin expressar els seus comportaments naturals. Encara que fa uns 10.000 anys que va començar la relació entre humans i felins, els gats domèstics retenen moltes conductes dels seus ancestres salvatges. Són cinc els pilars bàsics que cal proporcionar a un gat:

1⃣ Abans que res, un lloc segur. Una zona on espugui refugiar de qualsevol cosa que senti com una amenaça, ja sigui un soroll, una olor, objectes o animals desconeguts. Ha de ser una zona on tingui la sensació de retir i privacitat. Si és un lloc alt molt millor. Si el gat està relaxat, aquest lloc segur també pot servir per descansar o dormir. Una caixa de cartró, plataformes altes o prestatgeries poden ser aquest lloc segur, i si tenen cavitats on amagar-se, encara millor.

2⃣ Proporcionar-los fonts múltiples i separades de recursos ambientals clau. Aquests recursos són el menjar, l’aigua, les safates de sorra, els rascadors i les àrees de descans. És convenient que hi hagi diferents recursos d’aquests per a un sol gat, i si teniu més d’un gat cal distribuir-los perquè cadascun dells en tinguin diferents a l’abast. Els gats han de tenir una segona opció per a cada recurs i aquests han d’estar separats, en diferents llocs de la casa. Si l’habitatge consta de terrassa, pati o jardí, també n’han de tenir allà.

3⃣ Els gats han de tenir la oportunitat de participar en jocs que imitin els hàbits predatoris i alimentaris. Se’ls han de proporcionar jocs i oportunitats per interactuar amb l’amo o altres animals amb els quals convisquin, dispositius d’alimentació i pràctiques que facin que els gats hagin de buscar activament el seu menjar. En estat salvatge, els gats mengen sovint i poca quantitat i, evidentment, s’han de buscar la vida per trobar aliments. A casa, haurem d’imitar d’alguna manera aquest ambient de l’estat salvatge.

4⃣ La interacció dels gats amb el propietari ha de ser positiva, regular i predictible, per enfortir els llaços amb els cuidadors. No s’ha de forçar la interacció amb els gats, deixeu que siguin ells qui decideixinquan i com estar amb vosaltres. És convenient que us poseu a la seva alçada, no els mireu directament als ulls i deixeu que us olorin i s’apropin. Una carícia al cap i les galtes és la millor manera de començar el contacte, així com parlar-los suaument. Com nosaltres, cada gat té les seves preferències, el millor és observar què els agrada i quan estan cansats d’interactuar amb nosaltres. Els petits poden estar més estona interactuuant, i quan es fan mésgrans la relació amb l’amo també canvia. Cal tenir-ho en compte.

5⃣ L’entorn on viuen els gats ha de respectar la importància de l’olfacte. La informació que reben pel nas és la més important per a ells. I ells deixen informació olfactiva i feromones amb el contacte facial i corporal, de manera que delimiten el nucli del seu hàbitat, on se senten segurs. Per això, cal evitar substàncies que interfereixin amb les olors que el gat identifica, ja siguin detergents, perfums o sorres perfumades. El calçat i les bosses de la compra és millor deixar-les a l’entrada de casa. Proporcioneu als gats àrees perquè rasquin i deixin les seves olors.

📌 Si voleu saber-ne més, us deixem el document complet de la International Society of Feline Medicine, que és la font d’aquest article, i podeu obrir en l’enllaç de sota ⬇